Det ville være klædeligt, hvis naturvidenskaben erkendte: Vi kan intet sige om mirakler, da vi ikke forstår dem. En sådan holdning vil være redelig videnskab. Mange videnskabsmænd hævder: Naturlovene er faste og urokkelige. Mirakuløse begivenheder der overværes af mennesker, skyldes selvbedrag. Dette er en ret arrogant holdning. Det er helt i orden, at mirakler falder uden for videnskabens arbejdsområde, som det ser ud i øjeblikket. Videnskaben er langt fra fuldkommen. Hvad venter ude i fremtiden?

I første omgang må mirakler derfor forklares inden for metafysikken, mystikkens, teologiens, litteraturens og filosofiens rammer – spekulation. Filosoffer, teologer og mystikere har i århundrede, ja årtusinder, været optaget af mirakler. De forklare og søger, men de kan ikke definere, hvad et mirakel er.

I Det Nye Testamente kaldes mirakler bl.a. for tegn, gerninger under, eller udøvelse af guddommelig magt. Det kan udtrykkes klart med Luk. 14. 19. ”Han (Jesus) var en profet, en mægtig forkynder, der gjorde store undere. Gud var med ham, og folk var begejstret for ham.” Den gamle filosof og kirkefader Augustin 354/430 skrev om mirakler: ”Et mirakel sker ikke i modstrid med naturen, men i modstrid med, hvad der af naturen er os bekendt.” Disse ord er den dag i dag stadig aktuelle, og intet mindre end geniale.

Nu vil nogen måske spørge: Hvad er et under? Et under er en gåde! Når Jesus gør undere, bliver underet til noget meningsfuldt: Han helbreder syge. Uagtet dette, er måden underet sker på et stort mysterium.

Nu vil nogen måske sige: Finn, du kan ikke definere hvad et under er, kan du definere hvad et mirakel er? Nej. Hvis jeg kunne definere hvad et under er, ville jeg samtidig have defineret hvad et mirakel er. Som jeg set det; er de to ord et udtryk for en og samme handling, som Jesus foretager. Så, nej. Jeg kan heller ikke definere hvad et mirakel er, men i stedet stille spørgsmålet: Hvad kan der siges om mirakler?

Ordet mirakel kommer fra det latinske ord; mirari, der betyder, at undre sig. Her følger nogle udsagn om mirakler, der måske kan føre til en første forståelse af dem. De er ikke fremkommet fra nogen bestemt Mester, engel eller andet åndeligt væsen. De er ”fanget” af mit mentallegeme, når de passerede forbi i det menneskelige tankehav og derefter blev fremvist i min hjerne. Som sådan er det ikke mine kerneord, jeg er blot en skriverkarl. Hvem jeg er skriver for, og hvor tankefrøene dybest set stammer fra, ved jeg ikke. Når de går i ”mit” tanke-fangstnet, står der ingen afsender på dem, og heller ikke nogen modtager.

– Den af videnskaben højt besungne sunde fornuft sætter denne anekdote i relief: ”En ældre kirurgisk overlæge der nærmede sig pensionsalderen, sad i en dyb samtale med en god ven. På et tidspunkt sagde overlægen: Jeg har aldrig under min mange operationer, og i de seneste år som hjernekirurg set sjælen eller tegn på den. Jeg har derfor draget den konklusion, at den ikke findes. Det byder min sunde fornuft mig, og den holder jeg mig til. Til det svarede vennen: Har du nogensinde set eller mødt den sunde fornuft? Hvor sidder den?”

– Den dag du tror på mirakler, åbner en skønhed sig uden lige, og du kan begynde at opleve dem.

– I mirakuløse hændelser har Gud altid en finger med i spillet. Mirakler er et af guds sprog.

– Et menneske beder. Gud svare med et mirakel. Mirakler er et af Guds sprog. Nu vil nogen måske spørge: Hvilke andre sprog har Gud? Guds sprog er Kraft/vilje, kærlighed/visdom, aktiv intelligens og mirakler.

– Et mirakel er en unik begivenhed – et gigantisk kvantespring.

– Finn, hvad er Gud for dig? En kosmisk identitet og intelligens der manifesterer sig i alt.

– Jesu liv er om noget mirakuløst: Jomfrufødsel, opvækkelse af døde, healing og især det; at han opstod.

– Mirakler er et indirekte bevis eller på; at videnskaben ikke er så udviklet, som mange forskere tror.

– Mirakler er et konkret udtryk for kristen mystik.

– Mirakler er et begreb, der har stor betydning, i den katolske kirkes univers.

– Mirakler er især kendt via Det Nye Testamente, og knyttet til Jesus samt hans apostle. Ved hjælp af mirakler fremviste Jesus Guds kærlighed og storhed.

– Mirakler er kun mulige, hvis du suspenderer din mentalt begrænsede tænkning i ord og analyser, samt det videnskaben betegner som den sunde fornuft. Den er i øvrigt heller aldrig blevet defineret af videnskaben eller andre.

– Miraklet venter ikke derude et sted. Du er miraklet!

– Nyd miraklerne der sker omkring dig, alt det videnskaben for tiden ikke kan forklare.

– Ved mirakuløse hændelser har Gud altid en finger med i spillet.

– Ved at dæmpe had med kærlighed, kan du udløse mirakler.

Tja, det kan vel konkluderes: Sjælen og den sunde fornuft er to luftige størrelser, og en trossag. Personligt vil jeg hævde: Nogle få mennesker især mystikere har oplevet, set og mødt sjæle, men det er en privat viden, der kan ikke efterkontrolleres. Den sunde fornuft tror jeg aldrig, nogen har mødet eller set. Altså det med sjæles eksistens er mere sandsynlig, da mange mystikere vedkender sig eksistensen af sjæle. De har oplevet dem, og deres verden. Den sunde fornuft er mere en talemåde. Mig bekendt har ingen, hverken mystikere eller videnskabsfolk, mødt eller oplevet den sunde fornuft. Den sunde fornuft er et rent mentalt anliggende, og hviler især på logik og analyse.

Nogen vil måske spørge: Hvilke ord kan dække over et mirakel?

I Det Nye Testamente bruges tit ordet et under eller et tegn, underforstået et tegn fra Gud. Jesu mange healinger var mirakuløse. Ja; al healing er et lille eller stort mirakel. Forbøn for syge mennesker, der føre til helbredelse eller blot gør, at de får det beder, er også mirakler.

Mirakler er ikke kun noget Jesus gjorde. Her følger beretningen om et nutidigt mirakel: ”En vinterdag i 1949 blev personale og elever på en religiøs skole i Olivenza i Spanien bespist med tre kopper ris, som under kogningen udvidede sig i fire timer, så de fyldte mange andre gryder, og 150 menneskers maver.” Som følge heraf, og de efterfølgende undersøgelser, blev Juan Macias af Olivenza kanoniseret af Vatikanet.

Lyall Watson, der har erhvervet flere akademiske grader og en doktorgrad, har skrevet flere bøger, hvor han prøver at forklare naturlige og overnaturlige fænomener i biologiske termer. Hans kommentar til ovennævnte er: Sådanne ”overflodsmirakler” skyldes ”bevidst social energi,” som ændrer materiens kemiske natur. (Se i bogen ”Sjælens Leksikon, under mirakler).

Tja, jeg er ikke i tvivl om, at det omtalte mirakel har fundet sted. Det bekræftes både af Vatikanet og deres undersøgelses komite, samt af en uafhængig Sydafrikansk videnskabsmand. Sidstnævntes forklaring gør mig blot ikke meget klogere. Det kan selvfølgelig skyldes, at jeg ikke har læst hans bog: Beyond Supernature, hvor han omtaler ovennævnte mirakel. Det omtalte mirakel minder om Jesu bespisning af de fem tusinde. Som fortalt i Mark.: 6. 30/44. Det i Spanien er blot i mindre målestok. For mig er der ingen tvivl: Begge mirakler eller undere har fundet sted!

Min foreløbige definition på mirakler: Et mirakel er en akut indgriben fra den ikke fysiske verden, i den fysiske verden, og her føre det til spontane og uforklarlige ændringer eller hændelser.

Tja, jeg er ikke rigtig tilfreds med ovennævnte definition. På en måde minder det om Lyall Watsons udsagn. Vi bruger blot forskellige termer i vores forklaring. Mine er filosofisk præget, hans er i biologisk sprogbrug. Reelt kan man symbolsk sige: Vi går rundt om skålen med den varme mælk, som en sulten kat. Vi vil gerne give en logisk forklaring, men kan ikke. Mirakler kan ses og opleves, men deres årsag forbliver ukendt. Mirakler gør, at opleveren af dem tit stopper op, og stiller sig selv spørgsmål: Hvad betyder det for mig? Hvorfor oplever jeg dette mirakel? Har det relationer til min tro og religion, eller mangel på samme? Kort sagt: Mirakler føre tit til selvransagelse og senere holdningsændring!

 

Mirakler – møder mellem himmel og jord

Ovennævnte er titlen på en bog skrevet af Niels Christian Hvidt. Han er cand. theol. fra Københavns Universitet fra 1997, og senere dr.theol. fra det katolske Gregoriana Universitet i Rom. I dag er han lektor og forsker ved Syddansk Universitet. Han er meget aktiv, og skriver artikler om mirakler, profetier og åbenbaringer i både danske og udenlandske aviser og tidsskrifter.

Hans centrale påstand er: Gud taler stadig til os mennesker for at tilskynde os til bestemte handlinger. Til belysning af denne påstand omtaler han i bogen 13 mirakuløse hændelser. De er alle nutidige, og forfatteren har været på stederne, hvor de finder eller har fundet sted. Han har undersøgt hvad der sker eller skete, fotograferet det, og talt med de mennesker, der har haft miraklerne tæt inde på livet, eller direkte har oplevet dem.

Hvis du som læser selv vil opleve et mirakel, er der flere muligheder. Her skal nævnes en, i bogen er omtalt flere andre, der gentager sig år efter år:

– Hvis du besøger den Græske ø Kefalonia, der ligger i Adriaterhavet, omkring den 15. august kan du opleve en hændelse, videnskaben ikke kan forklare, og den gentager sig stort set år efter år. Underet sker i landsbyen Markopoulo. Den består af nogle få huse, et klokketårn og en lille kirke, og den ligger på en bjergskråning. Fra denne flække er der en storslået udsigt ud over en lagune og et dybblåt hav. I dagene før festdagen for Marias optagelse i himlen, dukker små ugiftige slanger op fra det tilsyneladende ingenting. De er mellem 30 og 60 cm. lange. På deres hoveder er der aftegninger at et sort kors. På festdagen for Jomfru Maria, kravler slangerne ind i kirken, og videre op på et sølvikon af Jomfru Maria. Det sker selv under den lange fest gudstjeneste, og med en fyldt kirke. Hvis slangerne ikke dukker op, varsler det ilde. Det skete under 2. verdenskrig, hvor Tyske soldater dræbte mange italienske soldater, trods det at de var allierede. Efter 2 verdenskrig er antallet af slanger mindsket. Øens Græske biskop mener, det måske skyldes de mange pilgrimme, der nu kommer til øen, og tramper rundet, samt fylder hele kirken og en del af bjergskråningen i tiden omkring Jomfru Marias himmelfart.

Symbolikken i ovennævnte under er stærk: Slanger kan være fredelige. De har ellers et modsat ry, som krybdyr der hvæser af os, og bider hvis vi komme dem for nær. Mange af dem er giftige, og man skal holde sig langt væk dem.

Lysunderet i Gravkirken i Jerusalem er også omtalt i bogen. Det gentager sig troligt år efter år Påskelørdag.

Så langt Niels Christian Hvidt og hans bog: Mirakler – møder mellem himmel og jord. Det er en yderst velfortalt og spændende bog, så jeg kan kun anbefale den.

Alle de mange mirakler i forbindelse med healing, har jeg stort set ikke omtalt. Nogen vil måske spørge: Finn hvad syntes du er verdens største mirakel? Man kan ikke måle et mirakels størrelse, så her omtales to betydningsfulde mirakler.

1. Jesus ligtæppe; en to tusinde år gammel beretning gengivet på en usædvanlig original og uforklarlig måde. Det var og er et storslået individuelt mirakel.

2. Hele processen i forbindelse med Murens fald, Østeuropas overgang til demokrati og Tysklands genforening. Det var et storslået kollektivt mirakel.

Mirakler kan altså være individuelle eller kollektive. Betydningen af de to omtalte mirakler kan ikke overvurderes. De har ændret verdens gang og historie.

 

Bøger der har relationer til denne artikel:
Bibelen. Det Danske Bibelselskab 1992
Bibelens skjulte visdom. Bind 1 og 2. Geoffrey Hodson. Visdomsbøgerne
Bogen om Bibelen. P. og D. Alexander. Forlaget Aschehoug
De store indviede. Edouard Schure. Lemuel Books
Det sande ansigt, Jesus og ligklædet i Torino. Niels Svensson. Forlaget Gyldendal
Mirakler – møder mellem himmel og jord. Niels Christian Hvidt. Forlaget Gyldendal
Politikens store fremmede ordbog. Politikens Forlag
Sjælen, livets kvalitet. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Sjælens Leksikon. Donald Watson. Forlaget Gyldendal
Symbol ordbogen. J. E. Cirlot. Visdomsbøgerne
Videnskabens bedrag. Rupert Sheldrake. Lemuel Books

NB.
Hvis du vil vide mere om teosofi, åndsvidenskab og spiritualitet, så er det muligt at købe bøger om disse emner i vores bogudsalg eller via vores webshop. Du skal også være velkommen på vores forskellige kurser.
Se mere på: www.dengyldnecirkel.dk.

Kærlig hilsen, Finn B. Langgaard.