En ud-af-kroppen-oplevelse eller en transpersonlig oplevelse falder ind under betegnelsen non-lokal virkelighed. Det helt store problem i forbindelse med disse oplevelser er: De er usædvanlige svære at sætte ord på eller forklarer. Tit bliver de derfor rubriceret som noget, der ikke hører virkeligheden til, noget overnaturligt, overtro eller fantasi. Nogen mennesker har også oplevet dem som mareridt.

Ud fra min egen erfaring kan jeg kun sige: Alle transpersonlige oplevelser er virkelige. De er ikke fysisk virkelige i betydningen, de kan hverken måles eller vejes, ej heller iagttages af andre end opleveren. Kort sagt: De falder uden for tid og rum, og oplevelserne er private. Det ændre blot ikke ved: Non-lokal virkelighed hører virkeligheden til. Det er godt nok en avanceret virkelighed for de personer, der får non-lokale oplevelser.

Ud-af-kroppen-oplevelser kaldes ved flere navne bl.a.: Astralprojektioner, astralrejser, esp projektioner, esp oplevelser, eksomatiske oplevelser, en smut vej til himlen, lucide drømme, separative oplevelser og transpersonlige oplevelser. Det sidste er efter min mening det, der sagligt og bedst beskriver ud-af-kroppen-oplevelser. Transpersonlige oplevelser er beskrevet og defineret af den italienske psykiater, Roberto Assagioli. Han var en pioner og forsker indenfor humanistisk og transpersonlig psykologi. Fænomenet ud-af-kroppen er stort set ikke anerkendt af den konventionelle psykologi. Det kan rejse nogle problemer:

– Mennesker der har haft disse oplevelser risikerer at blive sygeliggjort, hvis de kontakter en læge eller en konventionel psykolog. Derfor er det vigtigt, hvis du har brug for hjælp, at søge hjælp hos en læge/psykolog der kender til sådanne oplevelser.

– Hvis mennesker fortæller om sådanne oplevelser, så risikerer de; at blive latterliggjort eller der bliver stillet spørgsmål til deres psykiske stabilitet.

– Transpersonlige oplevelser kan medføre frygt tilstande hos opleveren. Personen føler sig unormal, og frygter at blive/være sindssyg.

I artiklen ”Wesak Dalen kontra bevidsthed” er beskrevet en konkret og spåntagen ud-af-kroppen-oplevelse, plus omstændighederne hvorunder den indtraf. Her følger nogle flere. De er medtaget, så det bliver muligt at sammenligne ud-af-kroppen-oplevelser. Der er stor forskel på dem, og de er hver især unikke. Nogen af oplevelserne er også mere tekniske, og forklarer mere om, hvordan det opleves i detaljer, når ens bevidsthed forlader sit normale leje. Det vil sige: Den fysiske krop og ”dens” bevidsthed skilles fra hverandre. Den første beskrevne ud-af-kroppen-oplevelse er en behagelig og meget smuk oplevelse, den næste er det stik modsatte.

Et smut til Andorra

Det er juleferie anno 1996. Jeg har sovet længe, og ligger udstrakt på vores badeværelsesgulv, for at spænde af efter nogle yoga øvelser. Tankerne går på afveje med spørgsmålet: Hvad mon Helene laver nu? Hun er en medkursist på Kilden, hvor jeg er i gange med en uddannelse til massør og samtaleterapeut.

Ryggen er klistret til det varme klinkegulv, og min bevidsthed fokusere på mit tredje øje eller pinalchakraet. Pludselig tænder den indre skærm, og går op på fuld lysstyrke. Først ser jeg op som fra bunden af en ”brønd.” Hele vejen rundt er alt mørkeblåt, men hurtigt bevæger jeg mig mod en lille lysprik i midten af ”brønden.” Det blå forsvinder og grønt tager over, et kort øjeblik føles det, som at svømme under vandet gennem ålegræs. Det grønne forvinder og den korte svømmende fornemmelse ligeså. Pludselig kommer jeg ud i et smukt hvidt lys, et indre solskin. ”Måske er du passeret ud gennem pinalchakraet eller, du ser med det tredje øje?” Indskyder en kort tanke.

Midt i det smukke hvide lys toner nu en stor tragt frem. Den bliver til en stor, bøjet ”basun” og i stedet for et mundstykke, er den forsynet med en rund og lidt oval kugle på størrelse med en tennisbold. Når jeg ser ind i tragten, lignede den et meget stort brombær, der er skåret igennem. En stor cirkel, gjort af en masse små cirkelbuer, farven minder om et modent brombær. ”Basuntragten” er ikke hul som på en basun, men fyldt med en masse lameller. Det ligner støvdragere på en blomst. I enden af disse støvdrager er en lille kvast af lysegrønt, selve støvdragerens stængler er kraftig grønne. Hele chakraet pulserer og rotere, på en smuk og stille måde. Udvendigt er ”basunen” nu indigofarvet med violette partier. Det indvendige af tragten er mest lysende bøgegrønt, men også kraftigere grønne farver ses.

Det hele ligner en stor og meget smuk blomst, der svagt svajer i vinden. Farverne er utroligt smukke og meget klare. De skifter hele tiden i styrke, samtidig med at de pulserer. Det giver en smuk farvevirkning, nu med mange varianter af violet, indigo, og grønt. Lysblomsten går nu ned i både pulseren og omdrejninger, og en mærkbar ro og skønhed indtræder.

En tanke spørger: ”Oplever du dit pinalchakra både indefra og udefra?”

”Ja.” Skønhed kan ikke forklares. Det må blot konstateres, at den mærkes i kroppen der ligger på badeværelsesgulvet. Oplevelsen er meget kærlig og tryk.

Pludselig sker der en forandring, noget forstyrrer den blomstrende fred. De lysegrønne kvaster, og de grønne stængler inde i selve blomsten bliver lidt urolige, og der viser sig nogle små hvide glimt i det lysegrønne. Det kan måske sammenlignes med, at en blomst bliver bestøvet af en nabo blomst.

Intensiteten stiger, og pludselig lyder en svag hvisken i mine øre, men jeg kan ikke høre hvad, der blev sagt. ”Er der nogen, der siger mit navn,” tænker jeg.

”Finn” lyder det nu højt i mine øre.

Et spørgsmål tager form: ”Hvem tænker, kalder eller snakker om dig?”

Inden spørgsmålet er slut, bliver den indre skærm glasmørk, og ud af mørket vokser et strandparti frem med høje bjerge i baggrunden. Langs vandet går to mennesker. De går ved siden af hinanden langs vandkanten. Det er en kvinde og en ung mand i dyb samtale. Selv står jeg i noget lavt bevoksning, og buske lidt fra dem. Jeg kan høre vandets brus, mærke solens stråler og lys, samt solens svage varme. Lugten af vand er tydelig, og vinden mærkedes kold. Stille fortsætter de to gående forbi mig i en intens og alvorlig samtale. Pludselig tænkte jeg: ”Jamen, det er jo Helene, og hendes søn der går der.”

Jeg følger dem med øjnene, og råber: ”Hej Helene.”

Intet sker, de hører mig ikke, og går blot videre.

Kort efter er jeg er igen tilbage på det varme badeværelses gulv, og min første tanke er: ”Gad vide hvad det var, der skete?”

En spørgende tanke lyder: ”Var det en ud-af-kroppen-oplevelse?”

”Ja. Det kalder nogen det, men det var mere end det.” Lyder svaret.

Mine tanker vender tilbage til det indledende spørgsmål: ”Hvor mon Helene er nu?”

Umiddelbart syntes jeg ikke, der er en forbindelse mellem spørgsmålet og den efterfølgende oplevelse. Jeg må blot konstatere: Jeg stillede spørgsmålet kort inden oplevelsen. Har spørgsmålet alligevel noget med oplevelsen at gøre?

10 måneder senere

I forbindelse er med min uddannelse til healingmassør er vi inddelt i små træningsgrupper. Helene og jeg er i samme gruppe i godt et år. Under et møde hjemme hos Kåre i sidder Helene og jeg og små snakker ved et bord i køkkenet, mens vi passer mad gryderne. Jeg fortæller hende lidt om mine mange indre lysoplevelser, og spørger hende på et tidspunkt: ”Kan du huske eller undersøge hvad du lavede, og hvor du var d. 27.12.1996 omkring kl. 12,oo?”

Hun finder sin taske, fisker en stor kalender frem og slår op på den omtalte dato. ”Lad mig se hvad jeg har skrevet i min kalender og dagbog?”

Helene lyser op i et stort smil og fortæller: ”Vi, min søn og mand, holdt jul hos min svigerfamilie. De bor i en lille by der hedder Seu de Urgell. Den ligger syd for Andorra i Pyrenæerne på den Spanske side. Den 27. dec. 1996 var vi en tur i Andorra by, med en del af familien for at bade og svømme. Min søn og jeg havde ikke lyst til en tur i svømmelandet, så vi gik en tur omkring det og snakkede. Klokken var lige godt tolv, det var utroligt flot og klart vejr, men koldt.”

Helene læser min beretning om oplevelserne på et badeværelsesgulv i Gershøj og min samtidige tilstedeværelse i Spanien. Vi er begge meget forundret over de store ligheder mellem mit syn, og hendes gøren og laden på denne dag. Selv tidspunktet passer. Vi krammer. Det hændte er dybt forunderligt.

Fantastisk er det forunderligt, for præcis 10 måneder efter lysrejsen, stiller jeg Helene et spørgsmål, og får et klart svar. I store træk er de to oplevelser ens, og bekræfter at min oplevelse var ægte, i betydningen ikke fantasi. Jeg mødte Helene og hendes søn i Andorra, og samtidig var en krop efterladt på et badeværelsesgulv i Gershøj. Konklusionen: Det er muligt at rejse via det tredje øje, eller som jeg hellere vil kalde det: Det Gyldne Center. Den kendte forfatter og esoteriker Lars Muhl kalder det, at rejse med ildvognen. Uanset hvad rejseformen kaldes, så var det en ud-af-kroppen-oplevelse. Det centrale var: Jeg modtog informationer uden at gøre brug af de kendte sanser. Mere præcist kan det siges: En hob bevidsthed forlod sit normale leje, passerede ud gennem mit pinalchakra, og smuttede en tur til Andorra i Pyrenæerne. Så reelt var jeg bevidst to steder på samme tid, nemlig i Gershøj og Andorra.

Lysmeditation

I efteråret 1994 besluttede jeg at følge et kursus i yoga og meditation. Efter at have undersøgt markedet faldt valget på Skandinavisk Yoga og Meditationscenter i København.

Af sted gik det så en tirsdag i oktober måned. Efter to timers yoga sluttede programmet med en lysmeditation. Vi sad alle i lotusstilling, med et tændt stearinlys i øjenhøjde og med flammen ca. 40 cm. fra vores ansigter. Først holdt vi øjnene lukkede i 10 min. Derefter stirrede vi koncentreret på flammen i 10 min. så pustede vi lyset ud, lukkede øjnene og prøvede at fremkalde skæret fra lyset på nethinden.

Da jeg sad med lukkede øjne, og stirrede på det slukkede lys, gik mit åndedræt næsten i stå. Alle kropsfunktioner gik ned på tomgang; puls, blodtryk og tarmfunktion o.s.v. Deres funktioner blev et kort øjeblik meget klare og kunne tydeligt mærkes. Pludselig oplevede jeg min krop på en anderledes måde. Den blev synlig og jeg så den sad solidt på gulvet og mediterede. Udover den fysiske krop var der flere lyslegemer at se, de var af hvidt lys. De var både uden om min fysiske krop, men også inden i den og inden i hinanden. De gennemtrængte hver andre, var hvide og pulserende, men svære at skelne fra hinanden. Men hov – jeg stod også på gulvet og var vægtløs, men stadig Finn – Dybt forunderligt.

Pludselig så jeg, lokalet var badet i et sølvlys. Det var meget klart og smukt, uagtet lokalet samtidig var mørkt, kun oplyst af belysningen fra gaden og vores stearinlys. Jeg fik lyst til at gå hen til døren, og videre ned af trappen og ud på gågaden. Sølvlyset skabte på en måde fred og harmoni i luften og hele lokalet. Jeg var vægtløs og kunne se til alle sider på en gang. Synet var ikke som normalt rettet fremad, men til alle sider, både opad og nedad. En forunderlig oplevelse, der er svær at forklare med ord.

Nysgerrigt gik jeg hen mod døren. Det var fantastisk både at opleve sig selv stå ved døren, og samtidig sidde og meditere. Selve døren var der, men alligevel var den der ikke, og jeg kunne også se gangen og resten af huset, samt ud på Købmagergade på samme måde. Den fysiske verden virkede som en tåget og dårlig drøm. Jeg stod ved døren, og ville lukke den op. Håndtaget var der, men det virkede ikke. Jeg gik lige gennem døren, og stod stille midt i den lukkede dør. Dybt forundret iagttog jeg hele sceneriet, det var fantastisk. Da jeg stod i døren, der både var der og alligevel ikke fandtes, blev jeg pludselig urolig og bange. Et spørgsmål krydsede gennem hjernen: ”Gad vide om dit åndedræt er gået i stå? Vil det mon gå i gang igen?”

Med frygten forsvandt hele oplevelsen øjeblikkeligt. Den mindede om, dengang jeg var dreng og sad på forreste række i Skodsborg Bio og så en cowboy film. På det mest spændende sted knækkede filmen, og lyset tændes i biografen. Et virkeligt antiklimaks.

Jeg åbnede øjnene og så rundt i lokalet. Alle de andre sad helt stille og mediterede bag deres lysestager i det mørke rum. Det var en lettelse, at jeg igen trak vejret normalt og at kroppen igen virkede som den plejede. Kort efter sluttede meditationen, og vi gik hver til sit.

Da jeg trådte ud på Købmagergade og satte kursen op mod Nørreport Station, var der noget der ikke virkede, som det burde. Når jeg drejede hovedet, kom der en fornemmelse af, at jeg gjorde det tre gange. Det samme skete, når jeg gik et skridt frem. Det føltes som tog jeg tre skridt. Jeg blev svimmel, og fik tendens til at kaste op, det var yderst ubehageligt. Al min viljestyrke blev sat ind på, at nå Nørreport Station og komme med toget. Da jeg sad i toget, begyndte jeg at slappe lidt af, men var stærkt bekymret for, når jeg skulle skifte fra tog til bus i Roskilde. Mit indre var skruet helt forkert sammen. Jeg nåede hjem, men havde det ikke godt. Svimmelheden og besværet med at styre mine ben og krop forsvandt først næste aften.

Ingen tvivl, det var en ud-af-kroppen-oplevelse, men en ubehagelig af slagsen. Ubehaget skyldes min frygt, der pludselig indtrådte under selve oplevelsen. Der ligger også et andet element i det, det var ikke det sted, jeg skulle søge hen i fremtiden. Hverken i forbindelse med personlig udvikling eller åndelig udvikling. Jeg havde så at sige, bevæget mig ind på et for mig forkert spor.

Ud fra de to ud-af-kroppen-oplevelser kan det konkluderes: Disse oplevelser kan være helt utroligt smukke eller det modsatte. En ting er sikkert: De var begge meget lærerige, og to store oplevelse, jeg nødigt ville være foruden.

En klassisk ud-af-kroppen-oplevelse

Her gengives en på mange måder typisk ud-af-kroppen-oplevelse. Den er hentet fra bogen: På sporet af den store virkelighed, af Johs. Dragsdahl. På side 122 skriver han om en Dr. Wiltses ud-af-kroppen-oplevelse:

Citat: ”Jeg fulgte med interesse processen, når sjæl og legeme skilles. Ved en eller anden kraft, som tilsyneladende ikke kom fra mig selv, blev Jeget rokket frem og tilbage, sidelæns som man vugger en vugge, ved hvilken proces dets forbindelse med legemets væv blev løsnet. Lidt efter hørte disse sidebevægelser op, og langs med fodsålerne, trækkende sig hurtigt hen til hælene, syntes jeg at føle og høre utallige små strenge briste. Da det var forbi, begyndte jeg langsomt at trække mig tilbage fra fødderne hen imod hovedet, som en elastisk snor kan trække sig sammen… Da jeg var kommet ud af hovedet, svajede jeg op og ned og til siden ligesom en sæbeboble, der endnu hænger fast ved en kridtpibe, kom så løs fra legemet og faldt let til gulvet, hvor jeg langsomt hævede mig og udviklede mig til et menneskes fulde skikkelse. Jeg syntes, jeg var gennemsigtig med en blålig tone og fuldstændig nøgen… Jeg så på mit eget døde legeme. Det lå akkurat, som jeg havde gjort mig så megen umage med at lægge det, lidt på højre side, fødderne tæt sammen og hænderne foldet på brystet. Jeg var forbavset, så blegt ansigtet var. Dr. Wiltse gør sig nu alle anstrengelser for at påkalde de tilstedeværendes opmærksomhed, men uden helt. Derpå vandrer han ud gennem døren, og befinder sig straks efter i et landskab, der syntes at have symbolsk karakter og udtrykker sjælelige tilstande.”

En dansk psykolog, Else Kammer Laursen, der har beskæftiget sig indgående med skindøds oplevelser eller nær-død-oplevelser, der som jeg betragte det, også er ud-af-kroppen-oplevelser, sammenfatter hovedtrækkene i sådanne oplevelser:

• Personens bevidsthedscentrum synes at være forflyttet uden for den fysiske krop.

• Personen ser sin fysiske krop.

• Syn, intellekt og følelser opleves som vanligt eller opleves som forøgede i positiv retning.

• Oplevelsen erfares som værende af virkelighedskarakter.

• Personen synes at befinde sig i en krop, som kan variere, mens fornemmelsen af kropshelhed ikke anses for forstyrret.

• Tids oplevelsen er ændret.

• Oplevelsen kan udløses fra alle bevidsthedstilstande, spændende fra normalt til nær-død-tilstande.

Punktern er fra Else Kammer Laursens bog ”Ud-af-kroppen-oplevelsen og døden.”

Hvilken betydning har en ud-af-kroppen-oplevelse?

Langt de fleste mennesker i Vesten hævder eller tro:

1.: Vores bevidsthed er centeret i vores hoved/hjerne.

2.: Vores bevidsthed er et biologisk produkt, der opstår i hjernen.

3.: Vi er vore kroppe.

Her kommer ud-af-kroppen-oplevelser på et tidspunkt ind i billedet. Den viser os: De tre ovennævnte holdninger eller overbevisninger er usande. Når jeg skriver på et tidspunkt, vil det sige: Ud-af-kroppen-oplevelser er et led i en langstrakt proces, der strækker sig over mange liv – åndelig opvågning. Ud-af-kroppen-oplevelser sker typisk under meditation, healingsmassage, i forbindelse med en ulykke, ved en nær-død-oplevelse, under en drøm, men de kan også ske spontant. Det at gå ud af ens fysiske krop, er en stor oplevelse, der viser dig: Hvem du er, og hvad du ikke er. Du er langt mere end din krop, og din bevidsthed er ikke bundet til din hjerne eller dit hoved. Ved en ud-af-kroppen-oplevelse erfarer du med din dagsbevidsthed, at det forholder sig sådan. Det er også et opgør med den højt besungne sunde fornuft. Den stærke binding til din krop, blokerer for dit sjælslys. Så ud-af-kroppen-oplevelser er et led i en indre frigørelses proces, hvor du oplever at være uden for tid, form og rum. Du vil erfare: Inderst er du et formløst og åndelig lysvæsen, og samtidig en del af en større helhed – kærlighedens væsen. Dette væsen kan også kaldes Gud.

Ingen tror mere på, at vedkommende kun er en krop, når man har hængt frit svævende i luften, og iagttaget ens fysiske krop, aura eller sjæl. Når du har rejst på de indre planer, og oplevet universer af dansende lys, er det umuligt at fastholde teorien om, at verden kun er fysisk. Du er lang mere end et forgængeligt, jordisk menneske af kød og blod. Når du går ud af kroppen erkender du samtidig, at sådan er det. Det er ikke nogen teori, det er privat viden. Du kan fornægte oplevelsen, men så får du tit en eller flere ture. Det er tit et indre opgør med, hvad de fysiske sanser fortæller dig, der er sandt, eller hvad mange en videnskabsmand bringer til torvs om det fysiske univers. Jamen, videnskabsmanden har da tit ret. Ja, men forskerne har tit kun fat i en lille del af en langt større sandhed.

Til en vis grad kan man godt hævde: Det fysiske univers er en stor kollektiv hallucination – blændværk. Det bekræftes hver gang du forlader din krop, og rejser i fremmede universer af lys. Du er i en anden dimension, en anden verden, men hov: Hvor blev den fysiske verden af? Den er der selvfølgelig stadigvæk. Den fysiske verden er for en stund umanifesteret i dit sind. Troen på kroppen, og den fysiske verden, som den eneste sandhed, er dybt problematisk, men også et gode. På et tidspunkt, i dette liv eller et senere, bliver denne sandhed en drivkraft efter noget andet, en ubevidst længsel efter lys, livsglæde og kærlighed. Man kan også sige: Du er blevet mæt af den fysiske virkelighed, og al dens væsen.

I bogen ”Børn og voksnes ud-af-krop oplevelser”, skriver forfatteren Kenn William om hvad ud-af-kroppen-oplevelser kan betyde for den enkelte:

Citat: ”Det er visheden, om at vi er noget andet end den fysiske krop, der tæller i vores afvikling af egoets negative tilbøjeligheder. Egosindet vil binde os gennem skyld, frygt og vredesenergi til at tro, at vi er fysiske kroppe. Oplevelsen af at forlade den, beviser det modsatte. Det bedste man kan gøre, når man får så værdifuld en gave, er at tage imod den. Det vil sige, opleve den og vedkende sig den bagefter. For lige såvel som oplevelsen sætter dybe spor i ens vished om sig selv, således vil trofastheden mod en selv senere have værdi.

Denne trofasthed er villigheden til at stå ved sin oplevelse, fordi den i så fald vil holde sit lys levende i ens indre. At fornægte, undertrykke eller bortforklarer den som forvildelse eller anden psykisk uligevægt, er at inviterer egoet ind igen. Vi har fået en dyrebar erkendelsesgave – uanset om den blev igangsat ved en smertelig hændelse eller ej, og denne gave kan bidrage til at gøre os frygtløs i en verden, egosindet ønsker at favne i angstens, smertens og bekymringernes slør.” (Citatet er fra side 36 og 37.)

Ud-af-kroppen-oplevelser er et væsentlig redskab i forbindelse med din åndelige udviklingsproces, og noget du bør tage i mod med taknemlighed. En ud-af-kroppen-oplevelse er en transpersonlige oplevelser af stor kvalitet. Den formidler lærdom til den enkelt modtager. Når du har en ud-af-kroppen-oplevelser; oplever du: At du kan leve uden en fysisk krop, og er samtidig bevidst herom. Du bliver undervist eller belært fra de indre dimensioner, af hvem er tit et åbent spørgsmål.

Forskellige typer ud-af-kroppen-oplevelser

Dette er et forsøg på, at opdele ud-af-kroppen-oplevelser i forskellige grupper, for at give et indtryk af, hvad ud-af-kroppen-oplevelser handler om. For alle grupperne gælder; i praksis finder der ikke en skarp adskilles sted, som her skitseret.

1. Søvn og ud-af-kroppen:
Fænomenet ud-af-kroppen er faktisk en helt naturlig ting. Det sker hver gang et menneske lægger sig til at sove, men normalt har vi ikke vores bevidsthed med, og derfor er vi ikke bevidst om, at vi har forladt vores krop.

2. Chok og narkose:
En ud-af-kroppen-oplevelser kan også forekomme når et menneske udsættes for et chok, eller er i fuld narkose. Her har mange mennesker berettet om, at de svævede rundt i lokalet, og kunne se og høre alt hvad der foregik, mens deres fysiske krop lå i dyb narkose på et operationsbord. Der er skrevet adskillige bøger om sådanne oplevelser.

3. Ud-af-kroppen og den fysiske verden:
Ud-af-kroppen-oplevelser i forbindelse med den fysiske verden. Den ser til dels ud, som vi kender den. Der er dog store forskelle: Den rejsende kan bevæge sig frit omkring, uden at komme i berøring med den fysiske verden. Den er der, og alligevel er den der ikke. Man kunne kalde det en klassiske og spontane ud-af-kroppen-oplevelse. Det vil sige; at man pludselig oplever af svæve frit i rummet, og kan se sin egen krop. Det var det jeg oplevede under lysmeditationen. Jeg så nu mere end min fysiske krop, nemlig mit æterlegeme. Mit ”syn” var ikke almindelige øjne der så, men en art kuglesyn. Jeg så til alle sider, op og ned. Man kan sige; det var et tredimensionalt 360 graders billede der tonede frem, og i naturlige farver. Der var heller ikke nogen varme eller kulde at føle. De almindelige fysiske sanser var væk, og noget andet havde taget over. Den fysiske verden var der stadig, men som en art tåge, jeg kunne fx gå lige igennem døren ud til gangen. Jeg kunne også se Købmagergade med alle dens reklamer og mennesker. Formentlig var den ”min” bevidsthed der iagttog, og sammen med mit højere selv skabte denne transpersonlige oplevelse, som personligheden blev et vidne til. Formentlig var der involveret en indre hjælper?

4. Ud-af-kroppen med besøg på dele af forskellige planer:
Ud-af-kroppen-oplevelser til forskellige planer. Det sker typisk til astralplanet. Måden man ”ser” på, er stort set ens, som beskrevet i gruppe 1. Oplevelser på eller i forbindelse med astralplanet er meget forskellige. Fra hverdagsoplevelser i drømme, over eventyrlige fantasiverdener, til oplevelse af stærke energier fx billeder af symboler, lyde, tanker følelser eller erindringer fra dit ubevidste, eller fra det kollektive ubevidste. Erindringer fra dit ubevidste vil typisk være oplevelser fra tidligere liv, og i sjældne tilfælde oplevelser af karmiske forbindelser. En forklaring på: Tilknytning til andre mennesker eller det modsatte, hvorfor du lægger afstand til et menneske eller en gruppe. Det er også muligt; at få oplevelser i forbindelse med mentalplanet eller det kausale plan. Det sker yderst sjældent, man får mulighed for oplevelse disse to planer, eller blot dele af dem.

5. Ud-af-kroppen og dyb spiritualitet:
Ud-af-kroppen-oplevelser i forbindelse med dyb spiritualitet. Her sker det typisk til dele af det buddhiskeplan, det atmiskeplan og det monadiske plan. Dette er regulære mystikere oplevelser som udløser ekstase, lyksalighed, lys, kærlighed eller tomhed/væren. Disse tilstande er det ultimative mål for den spirituelle rejsende. Disse transpersonlige oplevelser er sjældne, meget sjældne. De er nøje forbundet med en virkelig god sjælskontakt. Begrebet indvielse af sjælen spiller her en afgørende rolle. I stedet for indvielse, kan man også bruge ordene; evolutionær åndelig udvikling.

6. Ud-af-kroppen og fjernskuen:
En ud-af-kroppen-oplevelser der falder uden for de ovenfor ovennævnte, er oplevelsen ”Et smut til Andorra.” Oplevelser af denne art kaldes af nogen for fjernskuen eller remote viewing. Men ingen tvivl; det er en ud-af-kroppen-oplevelser, om end af helt speciel art. Kapitlet ”Bevidsthed kontra Wesak Dalen” minder lidt om remote viewing, men den oplevelse var langt mere avanceret. Det var dissideret en belæring, om de indre dimensioners skønhed og storhed.

Fælles for alle oplevelser er: De tilstand eller planer man oplever, er meget fredelige, rolige og virker tit også kærlige. Der er noget ophøjet over dem. Det gælder også oplevelser i gruppe 3, hvor det fysisk har været yderst barsk og smertefuldt. Man lægger på en måde afstand til det grufulde, der sker. Det kan være en ulykke, livstruende sygdom, tortur eller en henrettelse. Det kan relatere til det nuværende liv eller til et tidligere liv.

Nu vil nogen måske spørge: Findes det modsatte af en ud-af-kroppen-oplevelse? Ja, det gør der. Det er en ind-i-kroppen-oplevelse, som beskrevet i artiklen ”Vibration, kraftsang og healing.”

Bøger der relaterer til denne artikel:

Budskaber fra Himlen. James Van Praagh. Forlaget Aschehoug.
Børn og voksnes ud-af-krop oplevelser. Kenn William. Forlaget Sphinx
Dine mange liv. Mira Kelley. Det Blå Hus, Gyldendal A/S
En afhandling om kosmisk ild. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Hierarkiets fremtræden. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Indvielse. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Karma og Dharma. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
På sporet af den store virkelighed. Johs. Dragsdahl. Forlaget Credo
Reinkarnation. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Sjælen, livets kvalitet. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Sjælens lys. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Stof til Eftertanke. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag
Strålerne og indvielse. Alice A. Bailey. Esoterisk Center Forlag.
Til Himlen og tilbage. Eben Alexander. Det Blå Hus, Gyldendal A/S
Transpersonlig udvikling. Roberto Assagioli. Kentaur Forlag
Viljens psykologi. Roberto Assagioli. Kentaur Forlag
Ud-af-kroppen-oplevelsen og døden. Else Kammer Laursen. Borgens Forlag
Åndelige højdepunkter, i store mænds og kvinders liv. Piero Ferrucci. Kentaur Forlag

NB
I artiklen ”Det transpersonlige univers” kan du læse mere om dette emne.

Hvis du vil vide mere om teosofi, åndsvidenskab og spiritualitet, så er det muligt at købe bøger om disse emner i vores bogudsalg eller via vores webshop. Du skal også være velkommen på vores forskellige kurser. Se mere på: www.dengyldnecirkel.dk.

Kærlig hilsen, Finn B. Langgaard